Recept: Grilovaná krkovice, zelný salát s křenem, chřest
17.05.2023
Pokud jste nestihli naše chřestové a křenové slavnosti a dobroty, které pro vás připravovali mj. i profíci z makro akademie , nezoufejte! Máme pro Vás první ze série receptů, které jste mohli na naší akci ochutnat. Zavařte si jako profík a nadchněte přátele při zahradním grilování, kde hlavní roli hraje krkovice a v důležitých vedlejších rolích náš chřest i křen. Z receptu připravíte jídlo pro 5 až 8 lidí (150g porce masa).
Příprava: do 60 minut
Počet porcí: 5-8
Ingredience:
- Marinovaná krkovice Kozomín 1500 g
SALÁT:
- Zelí kysané, Otice 500 g
- Pórek 50 g
- Mrkev 50 g
- Cibulka lahůdková 30 g
- Petržel listová 20 g
- Mělnický křen čerstvý 30 g
- Paprika červená, čerstvá 50 g
- Aro cukr krupice 50 g
- Sůl kamenná 5 g
- Olej řepkový 50 g
DOPLNĚK:
- Český chřest čerstvý 100 g
- Chléb kváskový 100 g
PEČENÉ BRAMBORY:
- METRO Chef Grenaille 1200 g
- Olej olivový extra panenský 30 g
- Sůl kamenná 10 g
Příprava
Příprava salátu (cca 15 min):
- Kysané zelí přeložíme do mísy.
- Zeleninu očistíme a následně nakrájíme: pórek na jemné nudličky, lahůdkovou cibulku na příčné řezy, mrkev na julienne, papriku a listovou petržel
na jemné nudličky. - Oloupaný křen nastrouháme na jemném struhadle.
- Zeleninu společně s křenem přidáme k zelí, ochutíme solí, cukrem, olejem a vše zlehka promícháme.
Příprava brambor (cca 30 min):
- Brambory pečlivě omyjeme kartáčkem ve studené vodě, podélně je překrájíme na výseče a přeložíme do gastronádoby.
- Brambory pokapeme olivovým olejem, promícháme a rozložíme vedle sebe na gastronádoby s pečicím papírem.
- Pečeme v konvektomatu na 165 °C cca 20 min doměkka a dozlatova.
- Poté brambory vyjmeme, ochutíme solí a servírujeme.
Příprava masa (cca 6 min):
- Krkovici vložíme na dobře nahřátý gril a grilujeme 3 min z každé strany.
- Poté necháme steak cca 4 min odpočinout při teplotě cca 60 °C a servírujeme.